Alles over

Studiekosten

ncclogoicon

Zijn de studiekosten van mijn opleiding VIG aftrekbaar?

Deze vraag horen we regelmatig. We hebben daarom voor je uitgezocht hoe het precies zit. Ben je in 2021 of eerder begonnen met je studie? Dan zit je goed op deze pagina. Vanaf 2022 is de STAP regeling in gang gezet en krijg je tot wel € 1000 per jaar van de overheid terug.  Hieronder lees je dat de opleidingskosten over 2021 en eerder aftrekbaar zijn, maar let op. Het is een rekenvoorbeeld waarmee we je laten zien dat het mogelijk is om studiekosten af te trekken. Het kan zijn dat de situatie voor jou anders is. We raden je aan om dit goed uit te zoeken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

ncclogoicon

Wanneer zijn studiekosten over 2021 aftrekbaar?

Beantwoord onderstaande vragen om te weten te komen of je studiekosten uit 2021 of eerder kan aftrekken bij de Belastingdienst.

A problem was detected in the following Form. Submitting it could result in errors. Please contact the site administrator.
ncclogoicon

Welke studiekosten over 2021 zijn aftrekbaar?

  • cursusgeld
  • examengeld
  • boeken 
  • licenties voor software die noodzakelijk is voor je opleiding

 

Tel de kosten hiervan bij elkaar op en trek van het totaal € 250,- af want dit is de drempel. Alleen kosten daarboven zijn aftrekbaar.

ncclogoicon

Hoeveel moet ik uiteindelijk zelf betalen?

Stel dat jouw opleiding € 5.400,- kost, je betaalt in een keer en de overige kosten bedragen € 300,- dan zijn de totale studiekosten € 5.700,-. Hiervan trekken we € 250,- af als drempel, dat is dus € 5.450,-

Het bedrag dat je terugkrijgt van de belastingdienst is dan 37,1% * € 5.450 = € 2.022,- 

Je betaalt dus zelf nog maar € 3.678,- voor je hele opleiding!

 

ncclogoicon

Plan een adviesgesprek

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze opleidingsadviseur, vul onderstaande gegevens in en we bellen je snel terug.