De menselijke maat terugbrengen in de zorg

Maaike Mulder en Sebastiaan Nijboer zijn zorgondernemers. Met hun opleidingsinstituut New Care College en werving- en selectiebureau New Care People zijn ze op missie in gezondheidsland. Om daar de slingers op te hangen en het werken een beetje aangenamer te maken. Want met een beetje plezier gaat alles makkelijker.

Ze hebben allebei iets met de zorg. Maaike werkte er jarenlang, voor en tijdens haar studietijd. ‘Ik heb zelfs overwogen om over te stappen. Mijn hart gaat er sneller van kloppen. Ik vind de menselijke factor in de zorg heel interessant omdat je daarmee iets kan toevoegen voor patiënten. Ik heb daar geleerd dat je met kleine gebaren veel voor iemand kan betekenen.’ Sebastiaans moeder was haar hele werkzame leven verzorgende. Haar verhalen over de mens achter de patiënt, opkomen voor je patiënten, eigen waarde en zelfregie hebben op hem een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Nu was de tijd gekomen om er iets mee te doen. Eerst door New Care People succesvol in de markt te zetten, daarna de droom waarmaken van een eigen opleidingsinstituut om meer welzijn in de zorg te brengen. Sebastiaan: ‘Dat is dus niet: Meneer Verhoeven, ik kom u nu douchen. Maar: ‘Meneer Verhoeven, goedemorgen. Hoe was uw weekend? Vertel me erover, ondertussen help ik u met douchen.’ Vanuit deze gedachte is het New Care College opgericht.

En de menselijke maat richting patiënten? ‘Kijk naar corona’, zegt Maaike. ‘Ouderen hoor je niet over de zorg, maar wel over het feit dat ze kinderen niet mochten zien.’ Ze krijgen weerstand, en dat is een energievreter. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met complexe zorgvragen toe. De vraag is hoe je als zorgprofessional hiermee omgaat.’ Met het antwoord daarop maak je het verschil, vindt het tweetal. En dat is exact wat ze de zorgmedewerker 2.0 willen leren in de opleiding Verzorgende IG.

Mag studeren ook leuk zijn?

Onderwijs dat aansluit op het dagelijks werk, daar draait het om. Daarnaast is er een drang om het leven een beetje te versieren, om het van de zonnige kant te bekijken. Het werk, de zorg, vakken als verpleegkundig rekenen. Sebastiaan: ‘Veel aanstaande studenten krijgen buikpijn bij het idee dat ze moeten rekenen. Maar wij maken rekenen leuk met lessen van de beste rekendocent van Nederland. Want hoe kun je discipline opbrengen als het niet leuk is? We willen studenten inspireren, het vakgebied de opleiding inbrengen, zodat ze denken: dat wil ik en dat kan ik ook.’

Met NewCare People maken ze zorgen een beetje leuker voor hun gedetacheerden en zzp’ers. Met persoonlijke aandacht, want je bent meer dan je functie. ‘Zo kun je altijd iets voor een ander betekenen’, aldus de zorgondernemers. Dus als je kinderen ziek zijn dan ontvang je een appje met de vraag hoe het gaat. Of ze zetten spontaan een erwtensoepactie op touw voor de bewoners van een verpleeghuis waar ‘hun mensen’ werken. Maar de drive om het leven een beetje te versieren zit ook in serieuzere zaken. Bijvoorbeeld door de jonge nieuwe talenten bij New Care People te laten begeleiden door doorgewinterde professionals. Een kruisbestuiving waarbij de ervaren professionals de jongeren inspireren. En andersom, want coachen geeft de senior zorgmedewerker een kans om zich door te ontwikkelen.

Bij Sebastiaan en Maaike thuis liggen er twee carrières op een kussen. En dat al zo’n dertien jaar lang. Wat herinner je je daarin nog als de dag van gisteren? Maaike: ‘Dat ik de knoop doorhakte en stopte met werken in de zorg om met Sebastiaan een eigen onderneming te starten.’ Sebastiaan: ‘De dag dat ik Maaike ontmoette in de kroeg. (lachend) Ze had net avonddienst gehad en wilde wat te drinken bestellen. Maar het was zo druk aan de bar dat ze er bijna niet tussenkwam, en dus hielp ik haar. Ik vroeg haar telefoonnummer maar ze gaf me plagerig een verkeerd nummer. Gelukkig heb ik direct het nummer getest of het klopte, anders hadden we hier niet gezeten.’
Jaren later is Sebastiaan nog steeds de aanjager. En vervult Maaike de rol van de afmaker. Ze vullen elkaar goed aan, en ze delen de ambitie om de gezondheidszorg een beetje fijner en menselijker te maken.

ncclogoicon

Plan een adviesgesprek

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze opleidingsadviseur, vul onderstaande gegevens in en we bellen je snel terug.